Fasoli Gino / Veneto / Italië

Fasoli Gino is een biologisch werkend familiebedrijf in de Italiaanse provincie Verona, dat in 1925 begon met overgrootvader Amadio. Hij plantte de eerste wijnstokken en produceerde een goede wijn, die hij verkocht aan de beste tavernes in Verona, Vicenza en Padua. Matteo’s grootvader Gino en diens broer Gigi gingen verder en brachten de wijn naar andere regio’s in Italië en ook naar het buitenland. Matteo’s vader Amadio-Franco en zijn tweelingbroer Natalino zetten op hun beurt het werk voort en inmiddels werkt de vierde generatie, Matteo en diens neef Giordano met veel plezier in het wijnbedrijf.

Biologisch werken is voor de familie gesneden koek. Toen opa Fasoli ziek werd, bleek de oorzaak te liggen in het gebruik van chemicaliën in de wijngaarden. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd dat sterk gestimuleerd, om de productie te vergroten. In 1980 zette Fasoli Gino vol overtuiging de eerste stap richting biologische teelt en sinds 1984 bewerkt de familie al haar wijngaarden biologisch. In 1990 kreeg het bedrijf het Italiaanse keurmerk voor biologische landbouw; daarmee was het een van de eerste biologische wijnproducenten in Italië.

Naast de Garganegadruif, traditioneel gebruikt voor Soavewijn, zijn ook aangeplant Merlot, Chardonnay and Pinot Noir. Fasoli Gino produceert ook olijfolie en Grappa. Wil je de passie van deze familie ervaren? Kijk dan naar de wijndocu Kissed by the Grape!

Biologisch gecertificeerd door: Mi.P.A.A.F.IT BIO 006

www.fasoligino.com