Prosecco

Ongelooflijk populair, deze Italiaanse bubbel uit Veneto. Prosecco heet ook wel Vino Frizzante of Spumante en is een heerlijk aperitief. Zacht mousserend, fruitig, meestal droog of half droog.Prosecco heeft de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen en wordt nu veel gedronken als verfrissend aperitief.

Er werd altijd gedacht dat Prosecco een druif was die de beroemde Prosecco wijnen produceerde. Dit bleek de Glera te zijn en in 2009 heeft de Prosecco druif dus een nieuwe naam gekregen; Glera.

De wijnsoort Prosecco is vernoemd naar de DOCG Prosecco di Conegliano vlakbij de Piave river in de Italiaanse regio Venetië. Hier komen kwaliteit Prosecco vaak gemaakt volgens de traditionele methode. Inmiddels produceren zo’n 5000 wijnboeren deze mousserende wijn. Omdat de wijngaarden klein zijn, zijn deze wijnboeren vaak afhankelijk van een coöperatie.

In het omliggende gebied wordt er ook Prosecco geproduceerd, deze wijnen behoren tot de Prosecco DOG. De druiven zijn vooral aangeplant in de platte en vruchtbare valleien en de betere kwaliteit druiven zijn te vinden op de heuvelachtige gronden van klei en leem.

Het grootste deel van de Prosecco wijnen is Spumante (mousserend) of Frizzante (licht mousserend). De Prosecco druif Glera is relatief neutraal, wat wordt geaccentueerd door de hoge opbrengsten. De oogst begint vrij laat, halverwege september en duurt tot begin november.De meeste Prosecco’s worden gemaakt volgens de Charmat methode en aan de meeste Prosecco wijnen wordt genereus suiker toegevoegd.