Hulp nodig? 026 - 20 51 017
  • 0
Vrijdag 27 januari

Lucette M. Faber

Een ondeugende wijn (Historische wijnen 4)

Sinds een week staat er een rijtje flessen met handgeschreven etiketten en een beugeldop erop in onze wijnkelder. Het zijn vrolijke verstekelingen op die plek waar châteaux, domaines en clos stof liggen te vergaren:

Een ondeugende wijn (Historische wijnen 4)
Vin d'oranges/By the Grape

Sinds een week staat er een rijtje flessen met handgeschreven etiketten en een beugeldop erop in onze wijnkelder. Het zijn vrolijke verstekelingen op die plek waar châteaux, domaines en clos stof liggen te vergaren: er zit wel wijn in de flessen, maar deze heeft minstens 18% alcoholgehalte en de druiven in deze 'vin' worden naar de achtergrond geschoven door sinaasappel- en grapefruitgeuren.

Sinaasappelwijn hoort bij de Provence
De wijn in die flessen heet Vin d'oranges en is het lekkerste wat je van Provençaalse rosé, sinaasappelschillen en brandewijn kunt maken. Een heerlijk stukje Provence, en ondeugend ook, want hij drinkt makkelijk weg maar is zéér koppig.

Vin d'oranges, sinaasappelwijn, is een product dat net zo bij de Provence hoort als lavendel, lamsvlees of olijfolie, alleen wordt hij niet zo dagelijks geserveerd op het terras van een wijnbar of brasserie. Je moet erom vragen en dan nog...het is echt een drankje dat je mag drinken als je bij de mensen thuis komt, want sinaasappelwijn is een product van winterse huisvlijt.

Mengsel van rosé, brandewijn en suiker
Je zou kunnen zeggen dat het een bijproduct is van de sinaasappelmarmelade die in in veel Provençaalse huizen 's winters gemaakt wordt van de overheerlijke licht bittere Sevilla sinaasappelen. Dit sinaasappelras groeit aan de Côtes d'Azur (en in Spanje, vandaar hun Engelse naam 'Seville oranges', gebruikt voor de echte marmelade) en zijn op hun lekkerst vanaf eind december tot eind februari.
Voor de marmelade worden de gepelde sinaasappelen gebruikt; de resterende schillen zet men op een mengsel van rosé, brandewijn en suiker weg; dit resulteert een paar weken later in de versterkte gearomatiseerde wijn.

Belegen vin d'oranges
Sinds mijn wederhelft en ik een paar jaar in de Provence hebben gewoond, maak ik 's winters zowel de marmelade als de sinaasappelwijn; om iets van de bitterheid van de authentieke sinaasappels op te roepen voeg ik er de schillen van een of twee grapefruits aan toe.
Bij de laat negentiende-eeuwse Provençaalse schrijver Alphonse Daudet lezen we in zijn beroemde verhalenbundel 'Lettres de mon moulin' verwijzingen naar vooral belegen vin d'oranges. Deze doet zijn intrede in het verhaal wanneer een Belangrijke Gast bij de hoofdpersoon op bezoek komt. Afkomstig uit een stoffig kastje en geprezen om zijn diep roze-amberen kleur krijgt hij even alle aandacht van de schrijver, die zo te lezen ook de nodige ervaring had met de wijn.

Vin d'oranges is zoals gezegd lang houdbaar op fles of in een containertje van vijf liter.

Versterkte wijn verkwikt
Maar erg oud wordt hij bij ons niet. Weinig winterse drankjes zijn verkwikkender dan een glas van deze versterkte wijn met of zonder een blokje ijs. Je doet je ogen dicht en bent weer op dat goddelijke plekje in de Provence waar je zomerse herinneringen aan hebt, ergens onder de platanen van een dorpsplein of in een donker kroegje in het achterland. De smaak van de citrus verfrist je geest en de alcohol verwarmt je koude botten. Wat een manier om van je oude flessen rosé af te komen!

 

Over Lucette M. Faber
Lucette M. Faber

In de megapollepel van Lucette M. Faber zitten haar droomrecepten, droomwijnen en verhalen. Haar eerste woordjes, ooit: koek en kaas. Trendsetters voor haar verdere leven. Haar werk: schrijven - over wijn, eten, hun geschiedenis en hun aanwezigheid op haar tafel. Ze is auteur van tal van boeken, o.a. over wijn, botinica, Provençaalse gastronomie en Latijnse poëzie. Lucette houdt ook een internetdagboek/weblog bij: www.lucetteswereld.nl.

Uw score: Geen Gemiddelde: 5 (9 stemmen)

Plaats een nieuwe reactie