Hulp nodig? 026 - 20 51 017
  • 0
Woensdag 23 december

Nicolaas Klei

Kerstwijndilemma's

Kerstwijndilemmas

Het gaat nu toch wel echt serieus richting kerst. Verstandige mensen trekken de stekker uit de communicatiemiddelen en duiken met een krat wodka onder het dekbed tot het veilig half januari is. Nog verstandiger mensen noden een handjevol gezellige mensen die eigenlijk ook onder de dekens zouden willen bivakkeren, en gaan daarmee gezellig lekker thuis eten, zorgvuldig alle adviezen betreffende opzienbarende kerstmaaltijden vermijdend.

Kokkerellen
Helaas is dat door diverse sociale verplichtingen niet voor iedereen weggelegd, en zo zit menigeen nu weken al te tobben wat er gekokkereld moet worden en wat daarbij te schenken. Wat het combineren van wijn en eten betreft: soms wordt er ook wel eens wat zinnigs gezegd. Zoals daar is het advies om bij grootse wijn niet iets heel moeilijks te eten, maar het simpel te houden.
Met als achterliggend idee dat zo’n welopgevoede wijn het mooist uitkomt tegen een decoratieve edoch eenvoudige achtergrond, zoals daar is een bord gedurfd geel-lichtgroene andijviestampot met rood-wit-bruinespekjesaccenten. Bouw op het bord ook een complex geheel, en de smaakpapillen benen het niet bij.

Ware rode Bourgogne
Weten ze in Bourgogne al eeuwen. Eet waar je zin in hebt en schenk er deze ware rode Bourgognes bij. Simpel subliem.

  • Jean Tardy, nuits-saint-georges 2006 € 30,-
  • Aurélien Verdet, vosne-romanée 2007 € 27,90
    (beide wijnen verkrijgbaar bij www.bolomey.nl , 020-4223098)
     
Over Nicolaas Klei
Nicolaas Klei

De eigenzinnige wijnschrijver Nicolaas Klei wist al vele lezers te bekeren tot zijn overtuiging dat wijn niet moeilijk moet zijn, maar lekker. Wekelijks schrijft hij in Elsevier en AD, en hij publiceerde diverse boeken, waaronder z'n wijnencyclopedie Tot op de bodem. Sinds 2001 publiceert hij jaarlijks de Supermarktwijngids.

nicolaas@bythegrape.com

Uw score: Geen Gemiddelde: 4.9 (10 stemmen)

Plaats een nieuwe reactie