Hulp nodig? 026 - 20 51 017
  • 0
Dinsdag 31 januari

Nicolaas Klei

In memoriam: Helmer Otterman

In memoriam: Helmer Otterman
Helmer Otterman/By the Grape

Had ik dat geweten. Blijken die Maya’s of Inca’s (ik haal ze altijd door elkaar ) ook al zijn ze al eeuwen uitgestorven, toch gevaarlijk als hun kompanen uit De Zeven Kristallen Bollen. Maar ik wist het niet, en maakte vrolijk grapjes over hun Eindtijd, en wat ik dan zou drinken. Wijn waarvan ik heel veel heb genoten, mijmerde ik, en die nu niet meer bestaat: de ruige cinsaut 1994 van Aupilhac, de touraine gamays van Charles Guerbois uit de jaren negentig, de morgon 1991 van Marcel Lapierre, de eerste puurnatuurwijn die ik proefde, chambertin-clos de bèze 1997 van Prieuré-Roch… Het werd zoals trouwe lezers weten, de beaujolais nouveau van Lapierre uit begin jaren negentig. Troebel, iets groen, verleidelijk, ondeugend. De oervorm, de essentie van wijn. Allemaal wijnen ooit geïmporteerd door Helmer Otterman.

Proevend en brallend zooitje ongeregeld
En nu is Helmer Otterman plotseling, onverwacht, overleden, een week na mijn stukje…
Betekent dat dat de Maya’s echt gelijk hebben, dat de wereld echt vergaat, december aanstaande? Welnee, dat is klets. De wijnen echter waren serieus gekozen. Ik memoreer dit niet voor de Inca’s, maar voor Wijnkoperij Otterman. De Wijnkoperij ging helaas al eerder ter ziele, nu ook Helmer zelve. En al de wijnen die ik nog een keertje zou willen drinken wanneer ook voor mij het einde komt, zijn dus wijnen die ik ken dankzij hem.
Die Helmer. Ooit z’n zaak begonnen met een tientje contant in kas en verder wat ongedekte girobetaalkaarten, en wat een wijnen importeerde hij! Achter in z’n zaak stond de proeftafel, en een paar keer per week trof je daar een aangenaam zooitje ongeregeld aan, proevend en brallend.

Onbeperkt vreten en zuipen

Proefclub WIREKUF, Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk. Ach ja. Kees die brult dat je van die puurnatuurwijn (vins naturels) van Helmer niet dronken kan worden. “Hoewel, ik was gister bij iemand... die lukte het toch aardig.’ Gareth die Kees savennières van La Roche aux Moines schenkt: “Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk, Kees?” vraagt Gareth. “Wel, er is natuurlijk ook wit - maar zo’n witte als deze, dat is zo mooi, dat is eigenlijk rode wijn!” Eric die binnenkomt met Mouton-Rothschild:” Jongens, ik heb nu toch iets vies geproefd!!!”. De proeverijen van de coöperatie van Forez, onbeperkt vreten en zuipen voor de hele zaak en en aanpalende grachten, waarna het nog lang onrustig was in de stad. Wijnboer Eyraud, ex-operazanger, ex-stierenvechter, die met z’n maitresse z’n wijnen van Rapatel liet proeven, met stierenballenstoofpot.

Zoveel herinneringen
Zelfs in de gelukzalige wereld van de ware wijn is echter niets eeuwig. Eerst ging dus Wijnkoperij Otterman (Wijnoperij, adresseerde iemand eens) teloor, en nu is ook Helmer Otterman zelf overleden. Eén troost: hij heeft vele discipelen nagelaten. Ga dus naar wijnkoperijdeloods.nl, wijnvriend.nl, vleck.nl, vinoblesse.nl of vierheemskinderen.nl, koop een fles of wat puurnatuurwijn en drink en gedenk Helmer Otterman, die deze verrukkelijke wijnen als eerste naar Nederland bracht om ons gelukkig te maken.

Over Nicolaas Klei
Nicolaas Klei

De eigenzinnige wijnschrijver Nicolaas Klei wist al vele lezers te bekeren tot zijn overtuiging dat wijn niet moeilijk moet zijn, maar lekker. Wekelijks schrijft hij in Elsevier en AD, en hij publiceerde diverse boeken, waaronder z'n wijnencyclopedie Tot op de bodem. Sinds 2001 publiceert hij jaarlijks de Supermarktwijngids.

nicolaas@bythegrape.com

Uw score: Geen Gemiddelde: 5 (14 stemmen)
Dinsdag 10 juli
Anonymous

Helmer

Helaas waren er bij de bijeenkomst in Auxerre ook enkele non-vrienden. Lijkenpikkers en oplichters en uitvreters, die door Helmer allang uit zijn leven verbannen waren. Kan er nog steeds boos over worden.
Zaterdag 31 maart
Anonymous

Otterman

Ja, mistig was het geregeld, aan die proeftafel
Woensdag 07 maart
Anonymous

Otterman

Helmer, we mistten hem al, en nu nog meer.

Plaats een nieuwe reactie