Hulp nodig? 026 - 20 51 017
  • 0
Donderdag 29 december

Michiel Hatenboer / BTG Angel

Wijn uit Madagascar

Ruim twintig jaar geleden was wijn uit Australië nog erg exotisch. In het satirische programma Monty Python werd gesproken over “een neus die herinneringen oproept aan de oksels van aboriginals”. Zeg dat nog maar eens vandaag de dag bij een supermooie Australische Pinot Noir uit de Yarra Valley of bij de miljoenen hectoliters Chardonnay of Cabernet Sauvignon in onze supermarkten.

Wijn uit Madagascar
Wijn uit Madagascar

Ook de wereld van de wijn wordt steeds kleiner. Toch zijn er ook nog onbekende wijnlanden. Madagascar, dat grote eiland voor de Afrikaanse zuidoostkust was aan het begin van de vorige eeuw een Franse kolonie en het hooggelegen binnenland kent een gematigd klimaat. Toen ik er deze zomer – hun winter – heb rondgereisd wist ik al uit de reisgidsen dat er wijn word geproduceerd ten zuiden van de hoofdstad Antananarivo. Maar hoe zou die wijn smaken en welke wijndruiven worden er in dit tropische land gebruikt?

Het viel niet mee. De weinige winkels in de hoofdstad die wijn verkopen bieden alleen flessen aan uit 2008 en ouder. Mijn verwachtingen waren dan ook niet hoog gespannen. En inderdaad, de rode en witte Cotes de Fianar smaakten duf en geoxideerd. Het enige dat meeviel was het alcoholpercentage: dat ligt bij de wijnen uit Madagascar niet hoger dan 12,5%. Dus moest ik maar eens gaan kijken en proeven in het wijngebied zelf, een paar honderd kilometer naar het zuiden over de prachtige Route National 7.

De wijngaarden liggen rond de steden Antsirabé, Amabalavao en Fianarantsoa, op ruim 1000 meter hoogte in een schilderachtig heuvellandschap. Buiten de orkanen, tussen november en januari, valt er weinig regen. Van de gebruikte druiven had ik nog nooit gehoord: ik trof er de Couderc Blanc en de Petit Bouchet, Villardin, Alicante, Seyve Villard, Viala, Chambourcin en Varousset voor de rode wijn en rosé. De wijn wordt nog alleen gemaakt in betonnen bakken, geen aluminium vat te bekennen. Alles is handwerk, er komt geen machine aan te pas.

Advertorial
Een rode wijn om in te staren, om bij weg te dromen. Zwart fruit, wat rokerigheid, misschien zelfs een likje lekkere stal, en een smaak om in te happen. Lees meer >>

Helaas leidt deze ambachtelijke benadering niet tot imposante resultaten. De recentere jaargangen smaakten wel iets beter dan de wijn die ik had geproefd in de hoofdstad, maar zelfs de Lazan i Betsileo (Trots van de Betsileo-stam), van een wijngaard die in 1971 werd gestart als ontwikkelingsproject, smaakt naar een saaie sherry. Naar verluid is de kwaliteit sterk achteruit gegaan sinds het vertrek van de Zwiterse ontwikkelingswerkers. De wijn die mij nog het meest kon bekoren was de Grand Cru d'Antsirabé gris de gris van de viala-druif. Die had wel iets fruitigs. Helaas heb ik de wijnen van de Monastère de Maromby in Fianarantsoa niet kunnen proeven. Die drinken de monniken – overigens meestal van Franse afkomst – allemaal zelf op.

Volgende keer: wijn uit Canada.

Over Michiel Hatenboer / BTG Angel
Michiel Hatenboer / BTG Angel

Michiel Hatenboer (geboren in 1956) is actief in de wereld van het theater en de uitgeverij. Sinds hij als student bij wijnkoperij Woorts aan de Utrechtsestraat in Amsterdam kennis maakte met toen nog goedkope Italiaanse wijnen heeft hij al heel wat druivenat gedronken, altijd op zoek naar iets bijzonders. Tijdens zijn vele reizen verkent hij altijd de plaatselijke wijnproductie. Hij beschouwt zich dan ook als expert op het gebied van de wijnbouw in landen als India en Madagascar. Voor wat dat waard is. Zo af en toe ontdekt hij ook pareltjes in onwaarschijnlijke wijnlanden als Canada, Turkije, Libanon en Nederland.

Michiel is een By the Grape Angel. Wil je weten wat dit inhoudt of zelf een BTG Angel worden? Klik dan hier.

Uw score: Geen Gemiddelde: 4.9 (11 stemmen)

Plaats een nieuwe reactie