Hulp nodig? 026 - 20 51 017
  • 0
Maandag 6 juni

Nicolaas Klei

Wijnwijs rond Léon (door Nicolaas Klei)

Vroeger was ik free-lancer. Tegenwoordig heet ik zzp’er. Dat heeft z’n voordelen. Ik wist nooit of je nou frielanser of frielenser zegt, en beide voelt lullig – “ken die mijnheer niet gewoon z’n moerstaal praten?” - terwijl je zzp’er uitspreekt als ‘kleine zelfstandige’, wat gezellig kneuterig klinkt. Stofjas, potlood achter ’t oor, dank u dame.

Wijnwijs rond Léon (door Nicolaas Klei)
Pardevalles

Als kleine neringdoende blijk ik echter in ene een ondernemer, verplicht zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven, die daar dan ook nog contributie voor durft te eisen, terwijl ze me niet eens leren hoe net zo te ondernemen als zij: iedereen een Supermarktwijngids in de bus – met acceptgiro. “Hoezo niet om gevraagd? De gids is verplicht!”

En voor bonussen, dertiende maanden, vrijmibo’s, deeltijdwerken en vakantiedagen maakt de Kamer zich ook al niet hard. ’t Blijft gewoon net als in de krochten van de negentiende eeuw zeven dagen per week ploeteren voor ons soort. Tsja, had ik maar een vak moet leren.
Aan de andere kant: de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet gek. Opdrachtgevers buiten je uit, maar je wordt wel lekker thuis uitgebuit, niet op een eng Jiskefetkantoor met sanseveria’s, waar je iets onbegrijpelijks moet managen onder tl-buizen. En het is goed van drinken, in mijn geval.

Zeker met wat proefflessen van collega-zzp’er Rafael Alonso, die in 1949 in de Spaanse appellation Tierra de León het wijnbedrijf Pardevalles oprichtte. Hij begon klein te ondernemen als producent van wijn en brandewijn. Veertig jaar later besloten zijn kinderen het wat grootser en serieuzer aan te pakken. Niet meer zomaar wijn maken, maar lekkere wijn maken. Geen slap geouwehoer bij een plastic bekertje kantoorkoffie, maar strakke espresso. Een fijn plan, en het lukte. Want de kinderen kunnen prima wijnmaken, werken biologisch, en: ze ze hebben een gezellig verknipte voorliefde voor rare inheemse zeldzame druiven.

Zoals daar is de albarín. Albarín, niet albariño. Albariño kennen we. Druif uit Galicië, dat stuk Spanje boven Portugal (waar albariño alvarinho heet). Maar om de hoek, hier rond León, staat er her en der nog een wijngaardje met druif albarín. Da’s albariño! zegt de éen. Niet vreemd, gezien de naam, en de wijnen hebben ook wel wat van elkaar. Sappige druiven, specerijen, pit, beet, beetje zilt. Gezellig met klasse. Toch, ze zijn geen familie, albariño en albarín. Heerlijk, deze – en de helft goedkoper dan de gemiddelde albariño. Heel blij dat ze op Pardevalles de albarín niet alleen in stand houden maar zelfs bijplanten.

En omdat je na wit rood moet drinken, is er pietro pecudo. De druivenpolitie weet niet meer te melden dan dat er hier in Noordwest-Spanje, en met name rond León, zo’n 5000 hectare van staat, en dat het een zeer duistere druif is, herkomst en verwanten onbekend. Als wijn blijkt pietro pecudo zeker zo charmant als geheimzinnig. Vrolijk rood fruitig met een intellectuele ondertoon, zonnig geuren van specerijen, peper en dure sigaren, hapje dure pure bonbon, wat tropisch hardhout... Met die peper- en sigarengeur en z’n deftige, médocachtige structuur doet de houtgerijpte Gamonal wat aan bandol denken. Een zeer charmante landjonker. De ‘gewone’ pietro pecudo, opgegroeid in roestvrij staal, is wat speelser.

En dan maken ze er ook nog mooi strakke, fruitige kruidige rosé van. En planten vrolijk verse wijngaarden vol pecudo.
Heerlijke kleine zelfstandigen in de grote wereld van anonieme kantoordruiven.

Pardevalles, tierra de león, albarín 2010 € 8,75
Pardevalles, tierra de león, pietro pecudo rosado 2009/2010 € 7,50
Pardevalles, tierra de león, pietro pecudo 2008 € 7,95 (roestvrij staal)
Pardevalles, tierra de león, pietro pecudo ‘gamonal’ 2008 € 10,95 (barrique)
Adriennevangils.nl / Wijnenuitspanje.com T 045‑5752554/5620099

Over Nicolaas Klei
Nicolaas Klei

De eigenzinnige wijnschrijver Nicolaas Klei wist al vele lezers te bekeren tot zijn overtuiging dat wijn niet moeilijk moet zijn, maar lekker. Wekelijks schrijft hij in Elsevier en AD, en hij publiceerde diverse boeken, waaronder z'n wijnencyclopedie Tot op de bodem. Sinds 2001 publiceert hij jaarlijks de Supermarktwijngids.

nicolaas@bythegrape.com

Uw score: Geen Gemiddelde: 4.9 (17 stemmen)

Plaats een nieuwe reactie