Château Beauséjour AOC Puisseguin Saint-Emilion


€ 13,99

Uitstekende Saint-Emilion satelliet

Saint Emilion, het Grand Cru dorp aan de rechteroever van de Gironde in Bordeaux ken je vast wel. Maar wist je ook dat er 4 gemeente zijn die de naam Saint-Emilion mogen toevoegen omdat ze aan bepaalde kwaliteiten voldoen? Dit zijn de zogenaamde Saint-Emilion satellieten, waaronder Puisseguin, gelegen ten noord oosten van de Grand Cru. Hier bestaat de grond uit klei en kalksteen, bijzonder gunstig voor kwaliteitswijnen. Satelliet wijnen staan bekend om de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding! Puisseguin produceert wijnen met een volle body, rijk aan tannine en geweldige elegantie. En in sommige jaren is het zelfs zo dat een ‘satelliet’ de kwaliteit van een Grand Cru overstijgt. Zoals de waanzinnige Chateau Beauséjour Puisseguin Saint Emillion 2015.

  • Druivenras: Merlot, Cabernet Franc
  • Wijnstreek: Bordeaux, Frankrijk
  • Oogstjaar: 2015
  • Alcoholpercentage: 13,5%

De wijngaarden van Chateau Beauséjour liggen rond het klooster en de oudste stokken zijn wel 60 jaar oud! Sinds 1996 werken ze biologisch nadat zoon Gérard Dupuy afstudeerde in biologische landbouw en de leiding van het bedrijf overnam. De wijnen krijgen minimaal 12 tot 24 maanden rijping op eiken vaten voor een fluweelzacht karakter.

Proefnotite

Prachtige roodpaars gekleurde wijn met een geurige neus van rijpe zwarte kers, cassis, chocolade en Saint Emillion peperkoek. Aangevuld met een subtiel vleugje ceder. Heerlijke dikke wijn met een mollige structuur die doet denken aan een Merlot van kleigronden à la Pomorol. Intens levendig van smaak met rode kersen en bessen, wat ceder en chocolade. Geweldige wijn die nu al op dronk is maar oplegbaar tot 2027-2032.

Wijnschrijvers over deze wijn:

”Deze sappige wijn uit topjaar 2015 laat zich het best omschrijven als een fruitmelange van pruimen, kersen en bosbessen met wat licht gebrande mokka en kruidnagel opgediend in een cederhouten sigarenkistje. De intens lange afdronk is als een slok pittige espresso na een brok pure choco. Voor de liefhebbers van chique Bordeaux met een flinke dosis (bio)boerenbrutaliteit!” – Gert-Jan Boone, wijncolumnist
”Overtuigd biologisch, zo maakt Gérard Dupuy zijn wijnen in Puisseguin-Saint-Emilion, een zogeheten satellietdistrict van Saint-Emilion. Hij doet dit op het familiale Château Beauséjour waarvan de klei- en kalksteen bevattende akker 20 hectare omvat. Voor de jaargang 2015 koos Monsieur Dupuy 70 procent merlot, aangevuld door cabernet franc en een beetje cabernet sauvignon. De op fust gelagerde wijn is vrij stevig van structuur en heeft een voornamelijk donker aroma (drop e.d.) plus licht rokerige roosteraroma’s en nog wat tannine. Het is essentieel om er wat bij te eten, want dan komt deze Bordeaux het best tot zijn recht. Denk aan lamsbout uit de oven, biefstuk van de grill, sudderlapjes, enzoverder.” – Hubrecht Duijker, vinpressionnist (www.hubrechtduijker.com)