Domaine de Cristia Grenache AOP Cotes du Rhône


€ 10,99

Biologische rode Côtes du Rhone wijn uit Frankrijk

Tijdens een bezoek aan de Rhône hebben we deze prachtwijn gevonden, bij de biologische wijnboer van Domaine de Cristia. Vol trots startte hij zijn proeverij en bij het vertellen over deze wijn glunderde hij van passie! C’est mon ‘Petit Châteauneuf… En inderdaad bij het ruiken van deze Côtes du Rhone, wisten we meteen wat hij bedoelde! Geroosterd fruit, ingedroogde krenten en mineraliteit.

  • Druivenras: Grenache
  • Wijnstreek: Rhone, Frankrijk
  • Oogstjaar: 2016
  • Alcoholpercentage: 13,5%

Proefnotitie

Een Cotes de Rhone met de uitbundigheid van een Châteauneuf-du-Pape. Gemaakt van 100% grenache, met een zwoele, romige smaak vol gedroogd fruit van kersen en krentjes, een vleugje lelie en een elegante afdronk. Hier kun je menigeen mee verrassen! Drinken bij oude kaas, stoof van wild, fazant of gevogelte.

Wijnschrijvers over deze wijn

“Ook in het Franse Rhône-dal beginnen biowijnen steeds vaker te verschijnen. Zo ook op Domaine de Cristia dat 75 jaar geleden werd gesticht en dankzij successievelijke generaties groeide van 2 naar 58 hectare. De leiding berust momenteel bij Baptiste Grangeon en diens zuster Dominique. Hun op zware fles gepresenteerde rode Côtes du Rhône wordt gemaakt van uitsluitend grenache, krijgt geen houtcontact en is een volle, bijna vette wijn met naast kruidige en donkere tonen ook wat rijp zwart fruit. Je zet er de Zuid-Franse zon mee op tafel.” – Hubrecht Duijker, wijnschrijver (www.hubrechtduijker.com)
“In Courthézon aan de A7, ligt het wijnbedrijf Domaine de Cristia, waar de familie Grangeon biologische wijn maakt, Châteauneuf-du-Pape en Côtes du Rhône. Gelukkig blijft het effect van de auto’s beperkt tot een smal reepje langs het asfalt, heb ik me laten vertellen. Van eventjes verderop komt Cristia’s Rhône 2015, een wijn die me tussen de ogen trof, pats!, allerlei blijde herinneringen aan onverantwoordelijke, verliefde vakantietijden oproepend. Donkerfruitig, perfect in balans, wijn die verleidt en je tot een verleider maakt. Is voor de volle honderd procent van de grenachedruif gemaakt, dat Spaanse adoptiekind dat zich alweer een eeuw of wat thuis voelt in de Midi. Geen houtrijping, natuurlijk niet, gewoon onverdund druivengeluk van onder de zon, om weg te klotsen bij gul eten, als hernieuwing van de vrienden- of trouwbelofte. Alcoholisch houvast in wankele tijden. Lamsvlees, geitenkaas, groenteschotel anyone?” – Onno Kleyn, wijnschrijver