Domaine de Cristia Grenache AOP Cotes du Rhône


€ 10,99

Biologische rode Côtes du Rhone wijn uit Frankrijk

Tijdens een bezoek aan de Rhône hebben we deze prachtwijn gevonden, bij de biologische wijnboer van Domaine de Cristia. Vol trots startte hij zijn proeverij en bij het vertellen over deze wijn glunderde hij van passie! C’est mon ‘Petit Châteauneuf… En inderdaad bij het ruiken van deze Côtes du Rhone, wisten we meteen wat hij bedoelde! Geroosterd fruit, ingedroogde krenten en mineraliteit.

  • Druivenras: Grenache
  • Wijnstreek: Rhone, Frankrijk
  • Oogstjaar: 2016
  • Alcoholpercentage: 13,5%

Proefnotitie

Een Cotes de Rhone met de uitbundigheid van een Châteauneuf-du-Pape. Gemaakt van 100% grenache, met een zwoele, romige smaak vol gedroogd fruit van kersen en krentjes, een vleugje lelie en een elegante afdronk. Hier kun je menigeen mee verrassen! Drinken bij oude kaas, stoof van wild, fazant of gevogelte.

Wijnschrijvers over deze wijn

“Zo’n zeventig jaar geleden werd Domaine de Cristia gesticht, in het zuidelijke Rhône-dal. Dezelfde familie, die van Grangeon, exploiteert het nog steeds. Van de 58 hectare wijngrond ligt een deel binnen Châteauneuf-du-Pape, maar men heeft tevens terrein net daarbuiten, binnen Côtes du Rhône. Daarvan afkomstig is de rode 2016 die van alleen – biologisch geteelde – grenache werd vervaardigd, wat vrij ongebruikelijk is. Het is een door zonnekracht getypeerde creatie, genereus en gespierd, met een donker, leder- en laurierachtig aroma dat rijp zwart fruit in de coulissen heeft. Een wijn om binnen te koesteren als het buiten vriest.” – Hubrecht Duijker, wijnschrijver (www.hubrechtduijker.com)
“Bijna altijd deelt Grenache het podium met andere druiven. Syrah, Mourvèdre, Tempranillo, Carignan, Cabernet Sauvignon. Allemaal eisen ze een rol op. De éne keer als volwaardig tegenspeler. De andere keer als figurant. De publieke opinie is klip en klaar. Zonder inbreng van andere druiven is Grenache lomp en onbehouwen. Overrijp fruit, een schromelijk tekort aan kwieke zuren en een overdosis aan alcohol. Niet echt een avondvullend programma. Maar zoals altijd zijn er ook nu uitzonderingen op de regel. De Côtes du Rhône van Domaine de Cristia bijvoorbeeld. Deze monocépage bewijst dat Grenache wel degelijk een amusante onemanshow kan opvoeren. Een dikke melange van zondoorstoofd fruit, een mix van zwoele specerijen en wat mokka blijven lang plakken in je mond. Deze wijn is rijk en vol van smaak. Precies wat je van Grenache mag verwachten. Maar ook elegant en stijlvol. Het verborgen talent van de druif!?!” – Gert-Jan Boone, wijncolumnist