Biologische wijnmaker Edro Sarrión van het Spaanse wijnhuis Tintoralba

Wie: Edro Sarrión
Waar: Almansa, Spanje
Wat: Intens geconcentreerde Tintoralba Garnacha Tintorera

Bodegas Tintoralba is een wijn cooperatie in het noordwesten van Spanje en heeft inmiddels zo’n 225 leden. Ze hebben maar één doel, uitzonderlijke biologische wijn produceren. Over de jaren is er meer dan 1500ha aan land aangekocht, wijngaarden gelegen tussen de 900 en 1100 meter boven zeeniveau. Wat zorgt voor een prachtige spanning in de wijn. Daarom is het mogelijk om wijnen te produceren die niet alleen het karakter van het terroir naar voren brengt, maar vooral het karakter van de inheemse druif Garnacha Tintorera.

By the Grape: Waarom ben je wijn gaan maken?
Edro Sarrión: Mijn vader en eigenlijk al mijn familie waren/zijn wijnmaker, samen hadden ze een ambachtelijke wijnmakerij. Wijn verbouwen en maken is altijd een onderdeel van onze familie geweest. Zo groeide ik als kind ook op tussen de wijngaarden, zodat ik mijn ouders kon helpen. Ik vond het geweldig om alles over planten, het proces in de wijngaard en wijn te leren. Het werd een passie, waardoor ik later zeker wist dat ik ook dit vak in wilde.

By the Grape: Kun je in één zin de stijl van jouw wijn omschrijven?
Edro Sarrión: In onze wijnen proef je de natuurlijke omstandigheden. Biologische wijn, gevinifieerd met moderne technologieen om zo de druif en zijn smaken het beste naar voren te brengen. Natuurlijke wijn, vol fruit met prachtige intense kleuren, aroma’s en smaken.

By the Grape: En wat voor soort wijnmaker ben je?
Edro Sarrión: Mijn doel is om de natuurlijke omstandigheden waarin de druif groeit naar voren te brengen in de wijn, zodat je het terroir kunt proeven. Hierbij gebruik ik de technieken in de wijnmakerij , maar probeer ik zo min mogelijk in te grijpen.

By the Grape: Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Edro Sarrión: We zijn continu bezig met verbetering en nieuwe projecten in de wijngaarden en wijnmakerij. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een nieuwe wijn, biologisch zonder toegevoegde sulfieten. Deze introduceren we binnenkort…

By the Grape: Waarom moeten we jullie wijn drinken en waarom?
Edro Sarrión: Deze wijn is zo anders, dan wat je veel tegen komt op de markt. De druif is bijzonder, Garnacha Tintorera en ook de ligging van de wijngaarden(1000m hoogte) waar hij groeit onderscheid hem van de rest. Hij is geconcentreerd en krachtig, maar ook heerlijk zacht en fris. Hij is lekker op zichzelf maar ook bij verschillende gerechten. Maar zorg wel dat je hem tussen de 14 en 16 graden drinkt, dan is het echt een sensatie!

By the Grape: Wat is je favoriete wijn moment?
Edro Sarrión: Goede vraag voor een wijnmaker! Tussen de middag en bij het diner, het meest geniet ik ervan bij een heerlijk gerecht of tapas.

By the Grape: En met welke wijn breng je je favoriete wijn moment door?
Edro Sarrión: Dat is een moeilijke vraag. Ik maak op het moment verschillende soorten wijn en ook elk jaargang zijn ze anders. Het is de magie van wijn, het zal je altijd blijven verrassen. Ik geniet het meest – elk jaar weer – van de nieuwste oogst.

By the Grape: Als je elders ter wereld wijn zou kunnen maken, waar zou je dan heen gaan?
Edro Sarrión: Frankrijk, Chili, Australie. Ik ben op verschillende continenten geweest. Elk land, elke omgeving, elke wijngaard heeft zijn eigen specialiteiten. Maar hier in Zuid-Oost Spanje, voel ik me het prettigst.

By the Grape: Wat is je eerste wijnherinnering?
Edro Sarrión: Het oogst feest in de plaats waar ik vandaan kom. Hier werden druiven gekneusd met de voeten, en de eerste koude most (druivensap) werd er gedronken met ijs. Wat een prachtige herinnering!

By the Grape: Als je, jezelf zou moeten omschrijven als druif, welke druif ben je dan en waarom?
Edro Sarrión:
Zeker de Garnacha Tintorera en Monastrell, dit zijn twee inheemse druiven, uit de plek waar ik vandaan kom. En de eerste wijnen die ik heb leren kennen.

www.tintoralba.com