Wijnmaker


Biologische wijnmaker Etienne Besancenot van het Franse wijnhuis Château de Caraguilhes

Wie: Etienne Besancenot
Waar: Corbières, Frankrijk
Wat: Prachtig elegante terroirwijnen van de zuiddruiven Grenache, Syrah, Mourvèdre, Grenache Blanc, Roussanne en Marsanne.

De Corbières regio is al meer dan 2000 jaar onlosmakelijk verbonden met wijnbouw. De monniken begonnen hier wijn te maken in de 12e eeuw en bleken zeer succesvol, één van hun Chateaus was Câraguilhes. In 1958 nam de Algerijnse wijnmaker Lionel Faivre het wijnhuis over en begon biologisch te produceren, zeer uniek in die tijd. Inmiddels is het wijnhuis in handen van Pierre Gabison die samen met wijnmaker Etienne Besancenot unieke terroir wijnen maakt in de deze regio. Door het gebruik van diverse druiven afkomstig van verschillende percelen beschikken ze over de mogelijkheid unieke blends te maken.

By the Grape: Waarom ben je wijn gaan maken?
Etienne Besancenot: Ik werd altijd omringd met wijngaarden. Niet alleen thuis, want ook als we op vakantie gingen leidde onze route door wijngaarden in Chablis, Cotes de Beaune, Macon, de Rhône Vallei, de Provence… Daardoor ben ik gaan houden van de combinatie van het prachtige landschap, het harde werken, en het delen van een heerlijke fles wijn afkomstig van die wijngaarden. Dat wilde ik zelf ook…

By the Grape: Kun je de stijl van Château de Caraguilhes omschrijven?
Etienne Besancenot: Het zijn wijnen die het terroir uitdrukken op een moderne manier, met fruit, frisheid en het herkenbare karakter van de Corbières. We streven niet naar krachtig geconcentreerde wijnen, maar juist om een zekere elegantie en balans tussen zuur en zoet te behouden. De juiste balans tussen kracht en zachtheid.

By the Gape: Wat voor wijnmaker ben je?
Etienne Besancenot: Ik wil gezonde rijpe druiven produceren, die we ook zouden willen eten. Ik ben geen expert in oenologie, en volg de basisprincipes om gezond fruit te produceren in plaats van heel geavanceerd te werk te gaan. Op dit moment werken we aan het verlagen van sulfiet in onze wijnen.

By the Grape: Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Etienne Besancenot: In 2018 gaan we een nieuwe kelder uitgraven in de nabij gelegen heuvel. In de wijngaard focussen we op de productie van biodynamische wijn in twee percelen, Solus en Echappée Belle, onze Cru wijnen uit Boutenac. Dit doen we stapje voor stapje, we zijn voornamelijk aan het experimenteren.

By the Grape: Waarom zouden we wijn van Château de Caraguilhes moeten drinken?
Etienne Besancenot: Het drinken van één van onze wijnen is alsof je een duik neemt in de Méditerranée. Je wordt ondergedompeld in het rijpe fruitkarakter, rozemarijn, tijm, zwarte olijven… Je reist naar het zuiden van Frankrijk.

By the Grape: Wat is je favoriete wijnmoment?
Etienne Besancenot: Ik herinner me een fles wijn die ik samen heb gedronken met mijn vriend Florent. Één van het wijnbedrijf Torbreck in de Barossa Valley. We kwamen net terug van een 2000km lange reis tussen Adelaide en Sydney en we zaten op de top van één van de kliffen van de Blue Mountains en volgden de zonsondergang. Deze wijnervaring blijf ik me herinneren.

By the Grape: Wat is je favoriete wijn en waarom?
Etienne Besancenot: Ik hou van elegantie en eerlijkheid in een wijn. Daarom hou ik van droge Riesling, strakke Chardonnay zoals een Chablis en Syrah uit de Noordelijke Rhône. Deze wijnen hebben een diepe sensatie, meer dan alleen een specifieke smaak. Sommige van onze Syrah en Carignan wijnen hebben ditzelfde karakter.

By the Grape: Als je ergens anders een wijnmaker zou kunnen zijn, waar zou je dan naartoe gaan en waarom?
Etienne Besancenot: Ik hou van de zee. Dus dan zou ik kiezen voor een wijngaard met uitzicht op de zee. Ik vind het landschap het belangrijkste. Als iemand zich goed voelt in het landschap, dan proef je dit terug in de wijn. Zo herinner ik me de Rippon wijngaarden in Nieuw-Zeeland, aan de oever van Lake Wanaka. Als je deze buitengewone omgeving ziet, kan de wijn gewoonweg niet slecht zijn. Câraguilhes ligt niet aan de zee (op 20 km afstand) maar onze omgeving verleid alle voorbijgangers.

By the Grape: Wat is je eerste wijnherinnering?
Etienne Besancenot: We waren met de familie bij een wijnboer in de Var regio, en we proefden hier rosé. Ik was toen 6 jaar oud. Maar de geur van de kelder en het frisse karakter van de wijn is voor mij synoniem aan een vakantie aan de Middelandse Zee. We gaan elk jaar terug.

By the Grape: Als wat voor soort druif zou jij jezelf omschrijven en waarom?
Etienne Besancenot: Ik vind Carignan leuk omdat het robuust, elegant en duidelijk is. Maar ook royaal. Deze druif begrijpt de bodem van de Corbières uitstekend. Hij weet hoe hij de warmte van de Corbières vertaalt in een volledige wijn met een mooie frisheid. Het is niet altijd aangenaam deze eerste ontmoeting. Maar noodzakelijk om deze druif te leren kennen. Dan geeft hij het beste van zichzelf. Hiervoor moet de Carignan geplant worden op meest blootgestelde, schuine heuvels die veel zonlicht vangen

www.caraguilhes.fr