Wijnmaker


Biologische wijnmaker Georg Julius van het Duitse wijnhuis Weingut Julius

Wie: Georg Julius
Waar: Gundheim (Rheinhessen), Duitsland
Wat: Loepzuivere Riesling, knisperend frisse Sauvignon Blanc en levendige Pinot Blanc

Weingut Julius ligt in het Duitse Gundheim in de wijnregio Rheinhessen, vlakbij Worms. Al jaren wordt er biologisch geproduceerd, knap in het grillige Duitse klimaat. Wijnmaker Georg en zijn vrouw Christine bezitten zo’n 19ha wijn, waarvan 60% is aangeplant met witte druiven op bodems van kalk en klei. Het is hun specialiteit want ze zijn stuk voor stuk zeer smaakvol, zuiver en hebben een minerale toets.

By the Grape: Sinds 1992 maak je al wijn, waarom heb je hiervoor gekozen?
Georg Julius: Mijn grootvader en vader produceerde wijn en zo ben ik er ook ingerold. In 1926 kocht mijn grootvader een boerderij in Gundheim en naast het houden van dieren en landbouw, begon hij voorzichtig met het produceren van wijn. Toen mijn vader (ook Georg) en moeder Marianne Julius de boerderij overnamen besloten ze de volledige overstap te maken naar wijnproductie. Op mijn 28e heb ik in 1992 samen met mijn vrouw Christine het roer overgenomen en hebben we de wijngaarden uitgebreid van 5ha tot 19ha, een grote stap. En in 2007 zijn we overgestapt naar biologische wijnbouw. Here we are…

By the Grape: Kun je in één zin de stijl van jouw wijn omschrijven?
Georg Julius: Zuiver, rechtdoorzee en dichtbij de natuur.

By the Grape: En wat voor soort wijnmaker ben je?
Georg Julius: Wijnmaken is mijn passie, ik maak wijnen die gemakkelijk zijn om te drinken, iedere dag en voor ieder moment.

By the Grape: Hebben jullie plannen voor de toekomst?
Georg Julius: Wij zijn blij met wat we doen, met onze druiven, onze wijnen en we zullen vooral op deze manier biologische wijnen blijven produceren!

By the Grape: Waarom moeten we jullie wijn drinken en waarom?
Georg Julius: Drink onze wijn om te genieten, van elk glas. En schenk ze bij een goed diner. Dan genieten wij er het meest van!

By the Grape: Wat is je favoriete wijn moment?
Georg Julius: Als ik samen met mijn vrouw onze biologische Chardonnay drink bij een stukje gebakken zalm…

By the Grape: Als je één favoriet wijn mag kiezen, welke kies je dan en waarom?
Georg Julius: Dat is makkelijk, Riesling, de koningin van de witte wijn! Proef en ervaar het zelf…

By the Grape: Als je elders ter wereld wijn zou kunnen maken, waar zou je dan heen gaan?
Georg Julius: Dan kies ik voor Zuid-Afrika en kies voor wijngaard met uitzicht op de zee en de Tafelberg.

By the Grape: Wat is je eerste wijnherinnering?
Georg Julius: Mijn eigen wijn maken in 1982, een Riesling.

By the Grape: Als je, jezelf zou moeten omschrijven als druif, welke druif ben je dan en waarom?
Georg Julius: Een Spätburgunder (de Duitse naam voor de Pinot Noir druif), die blijft lang in de wijngaard, is robuust en smaakt fantastisch.

www.weingut-julius.de