Wijnmaker


Biologische wijnmaker Javier Parra van het Spaanse wijnhuis Parra Jimenez

Wie: Javier Parra
Waar:
La Mancha, Spanje
Wat:
Onze onverminderd populaire Parra By the Grape huiswijnen

Wij werken al jaren samen met het traditionele familie bedrijf Parra Jiménez. Waar de 3 broers Francisco, Javier en Luis Parra samen met wijnmaker Diego Fernandez Pons als sinds 1996 biologisch gecertificeerde wijnen van hoge kwaliteit produceren. Sinds een aantal jaren bezit Parra ook het Demeterkeurmerk voor biologisch-dynamische wijnbouw. Wat dit bedrijf zo bijzonder maakt is dat ze hun landbouw als een organisme beschouwen waarmee ze streven naar een gesloten kringloop (ze brengen bijvoorbeeld snoei- en druivenresten terug naar de wijngaard in de vorm van compost). De groei van de planten en druiven hangt nauw samen met het natuurlijke ritme van de zon, maan en de planeten. Ook gebruiken ze biologisch-dynamische preparaten om de levenskracht van hun producten te ondersteunen.

Maar ze maken niet alleen wijn, ook is Parra Jimenez de grootste biologische knoflookproducent van Spanje, en beschikken ze als enige wijnhuis in de regio over een eigen truffelveld. De vrouwen van de broers maken heerlijke manchegokaas. En om deze kaas te produceren lopen er zo’n 300 schapen bij het familiebedrijf in vrijheid rond.

By the Grape: Waarom ben je wijn gaan maken?
Javier: Vroeger was het gebruikelijk om de achternaam te gebruiken voor het beroep van de familie. De Parra familie begeeft zich al generaties lang in de wijngaarden om wijn te produceren.

By the Grape: Hoe zou je de stijl van jullie wijnen omschrijven?
Javier: Vrolijke wijn! Als je onze wijn proeft maakt het je vrolijk.

By the Grape: Hoe zou je jezelf als wijnmaker omschrijven?
Javier: Ik probeer een moderne wijnmaker te zijn, om mee te gaan met de tijd en in te spelen op de wensen van de consument.

By the Grape: Heb je toekomstplannen voor de wijngaard of wijnmakerij?
Javier: Jazeker, ik ben mijn zoon aan het inwerken in de wijngaard. Zodat hij me kan helpen de komende jaren. Mijn droom is samen met hem een oogst te produceren.

By the Grape: Waarom en wanneer zouden wij jullie wijn moeten drinken?
Javier: Elk moment van de dag! Zoals ik al eerder zei, van onze wijn wordt je blij, dus geniet ervan!

By the Grape: Wat is je favoriete wijnmoment?
Javier: Mijn favoriete wijn moment is de lunch, want een lunch zonder wijn is ontbijt…

By the Grape: Wat is je favoriete wijn en waarom?
Javier: Al mijn wijnen behoren tot mijn favorieten, net zoals mijn zoons. Ik kan er niet één kiezen.

By the Grape: Als je een wijnmaker ergens anders ter wereld zou kunnen zijn, waar zou je heen gaan?
Javier: In ieder willekeurig deel van Spanje, we hebben hier een geweldig klimaat met heel veel zonuren. Geweldig voor het tegen gaan van ongedierte en ziektes.

By the Grape: Wat is je eerste wijn herinnering?
Javier: Ik maak nu 40 jaar wijn, en mijn eerste wijn was ‘Manuel De La Osa’, een eerbetoon aan mijn geweldige vriend. Hij is chefkok en ontving een Michelin ster met zijn restaurant ‘Las Rejas’.

By the Grape: Als je jezelf als druif moet omschrijven voor welke kies je dan en waarom?
Javier: Tempranillo, een typische Spaanse varieteit, deze nobele druif wordt als eerste geoogst. Ik beschouw mezelf als een typische Spanjaard…

www.parrafamilyorganic.com