Wijnmaker


Biologische wijnmaker Jose Antonio van het Spaanse wijnhuis Bodegas Los Pinos

Wie: Jose Antonio Ferri
Waar: Valencia, Spanje
Wat: Onze intens smaakvolle rode Ca’ls Pins

Al in 1902 werd de basis gelegd voor Bodegas Los Pinos en in de jaren 90 van de vorige eeuw maakte ze als eerste wijnhuis van Valencia (als 2e van Spanje) de omslag naar biologische wijnbouw. Het streven: kwaliteitswijnen produceren met zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. En deze visie is altijd behouden gebleven. Sinds die tijd is er veel geïnvesteerd in moderne productiemethoden om biologisch geteelde druiven optimaal te kunnen behandelen. Bodegas Los Pinos bezit zo’n 60ha aan wijngaarden waar voornamelijk inheemse druivenrassen zoals Monastrell en Garnacha zijn aangeplant. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de wijnkelder met de aanschaf van Frans en Amerikaans eiken vaten voor de rijping.

By the Grape: Waarom ben je begonnen met wijnmaken?
Jose Antonio: Puur toeval. Mijn liefde voor paarden en het verzorgen van deze dieren bracht me naar de meest natuurlijk mogelijke omgeving, Bodegas Los Pinos. In eerste instantie was mijn focus op de paarden, maar uiteindelijk heeft wijn me niet meer los gelaten…

By the Grape: Hoe zou je de stijl van jouw wijn omschrijven?
Jose Antonio: Ons doel is wijn produceren met zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. In onze wijngaard wordt al 30 jaar biologisch verbouwd. Ons streven is het maken van fruitige en gemakkelijk te drinken wijnen. Maar in deze regio (Valencia) zullen onze wijnen altijd een stevige structuur hebben en een alcohol gehalte van minimaal 13,5%. De natuur doet zijn werk…

By the Grape: Hoe zou je jezelf als wijnmaker omschrijven?
Jose Antonio: Wijn is mijn passie en ik zal er altijd naar streven om wijnen van de hoogste kwaliteit te produceren in deze competitieve markt. Maar ik zal nooit de essentie van Bodegas Los Pinos verliezen, waar de traditie van wijn maken al meer dan 200 jaar oud is.

By the Grape: Heb je toekomst plannen voor de wijngaard en wijnmakerij?
Jose Antonio:
Techniek is tegenwoordig ontzettend belangrijk. Elk jaar bepalen we opnieuw of we nieuwe technieken gaan toepassen en wat we daar voor nodig hebben. In de wijngaard focussen we op inheemse druiven zoals Verdil voor witte wijn en Monastrell en Garnacha voor rode wijn. We vinden het belangrijk dat deze druiven een gezicht krijgen in de markt.

By the Grape: Waarom zouden we jullie wijn moeten drinken en waarom?
Jose Antonio:
Voor iedereen die onze wijnen en Bodega niet kennen, probeer zeker onze 0% toegevoegde sulfiet wijn. De kwaliteit van deze wijn zal je verbazen. Van de kwaliteit Valenciaanse wijn zijn veel mensen niet op de hoogte, maar hier wordt toch echt al 300 jaar wijn geproduceerd. Dus proef het! Wanneer? Wanneer je maar wilt, als aperitief, lunch, diner of bij het dessert.

By the Grape: Wat is je favoriete wijn moment?
Jose Antonio: Net voor de lunch, om precies te zijn als je de lunch aan het voorbereiden bent. Als ik een flesje Brote Rosé of Ca’ls Pins opentrek tijdens het maken van een Paella.

By the Grape: Welke wijn is je favoriet en waarom?
Jose Antonio:
Moeilijke vraag! Maar ik denk de 0% toegevoegde sulfiet wijn, dit is onze meest pure wijn, meest innovatief. De druiven zijn met de hand geselecteerd van onze oudste wijngaarden. Alleen de meest gezonde druiven gebruiken we. Ja, dit is mijn favoriet, innovatief, complex en puur.

By the Grape: Als je ergens anders ter wereld een wijnmaker zou kunnen zijn, waar zou je dan heen gaan en waarom?
Jose Antonio:
Naar Frankrijk! Frankrijk is voor mij het land waar wijn is geboren en waar de meest prestigieuze druiven vandaan komen.

By the Grape: Wat is je eerste wijn herinnering?
Jose Antonio:
Toen ik een tiener was nam ik een meisje mee naar de Pizzeria en om indruk te maken bestelde ik een fles Lambrusco (oké, het is mousserend, maar het is wijn), ik dronk de hele fles leeg. En ik vond het geweldig smaken!

By the Grape: Als je jezelf zou moeten omschrijven als druif, welke ben je dan en waarom?
Jose Antonio: Monastrell natuurlijk. Een druif afkomstig uit dezelfde regio als mij. Een druif met veel karakter, veelzijdig en hoeft niets te bewijzen.

bodegaslospinos.com